Schilderijen

 

 

 

Kersen bloesem

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

HOPI GIRL

De HOPI zijn een indianenvolk in het noordoosten van Arizona in de VS. Verdreven van hun land wonen de HOPI indianen nu in het Navajoreservaat. Deze Hopi girl is geschilderd naar aanleiding van een foto vanuit het fantastische collectie van Edward S Curtis. Sepia foto’s zijn geweldig maar ik wilde deze jonge vrouw zo graag in kleur zien. En toch passend in het beeld van die tijd. De niet getrouwde meisjes hadden deze haardracht. Als Edward S Curtis niet zoveel passie had gehad om deze culturen vast te leggen…

STOLEN GENERATION

De ´Stolen generations´ is een term voor de ongeveer 100.000 kinderen van Australische Aboriginals die door de overheid van hun familie werden gescheiden om ze te assimileren in de blanke samenleving. Het jongetje dat ik geschilderd heb is ook gestolen maar dan om tentoongesteld te worden in een ´menselijke dierentuin´ in Europa. Zo’n prachtig kind verdient het om op een andere manier tentoongesteld te worden…

 

 

BUSHI (Onna-bugeisha)

De Japanse vrouwen uit de Samoerai-kaste werden duizenden jaren getraind in de vechtkunst. Zij maakten deel uit van de Bushi (samoerai)klasse. Sommigen van deze vrouwen vochten mee, zij aan zij met de Samoerai mannen, anderen bewaakten het thuisfront. Het imago van de gedienstige Japanse vrouw komt hiermee in een ander daglicht te staan.  

In de 19e eeuw werd het dragen van een Samoerai zwaard verboden door de westerse invloeden op het leger.

Bushi betekent krijger, bushido staat voor het pad van de krijger. Do verwijst echter naar innerlijke training.

Shinto is in Japan de oorspronkelijke natuurreligie waarin bomen, bergen , rivieren en de zee met goden (Kami’s) geassocieerd worden.

De harmonie tussen mens en de omringende natuur is een centraal element in dit geloof

 

SAMI

In Europa, Noord-Europese Lapland, Noorwegen en Zweden leven nog een deel van de Sami bevolking volgens de originele authentieke leefwijze. Een nomadisch volk die de rendieren volgt in hun jaarljkse voedseltrek.Ze wonen in lavvu (tenten) die gemakkelijk af te breken zijn en te vervoeren.

Maak een Gratis Website met JouwWeb